Hrskavi kolačići od badema

hrskavi kolačići od badema

Hrskavi kolačići od badema

Sastojci za 6 osoba

  • 90 g omekšalog putera
  • 200 g šećera
  • 120 g mlevenih oljuštenih badema
  • 150 g svenamenskog brašna
  • 2 g praška za pecivo
  • 1 limun, narendana kora i isceđen sok
  • 15 ml vaniline esencije
  • prah šećer za posipanje kolačića

Priprema

Omekšali puter umutiti sa šećerom u penastu smesu,mutiti oko 5 minuta.

U umućen puter dodati mleveni badem, brašno, prašak za pecivo, limunovu koru, limunov sok i vanilinu esenciju i mutiti još dva minuta dok se sve ne sjedini. Oblikovati testo u loptu i ostaviti u frižider oko 30 minuta do sat vremena.

Na dobro pobrašnjenu radnu površinu, razvucite testo, okrenute stranice, ono što je bilo dole da bude gore, da vam se testo manje lepi dok ga valjate, ili ga razvaljati između dva papira za pečenje debljine oko 0.5mm pa kalupom sa izrezbarenim ivicama, prečnika oko 8cm vaditi kolačiće, staviti ih na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje, sredinu iseći sa manjim kalupićem oko 3cm. Te krugove i ostatak testa ponovo razviti i ponoviti popstupak.

Između kolačića ostaviti dovoljno razmaka oko 3-4cm jer kolačići će vam se raširiti.

Trebaće vam dva pleha. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160C oko 15 do 18 minuta ili dok vam ivice blago ne porumene. Ostavite keksiće da vam se ohlade, zavežite neku ukrasnu mašnicu i pospite ih prah šećerom i poslužiti uz čaj.

Serviranje

 Predlažemo serviranje keksića uz Schargo tea jagoda i šlag.

Nema komentara

Napiši komentar